Tak til
 


  
05/05 2023

Marathon-løb højt mod nord

I sommeren 2006 tog jeg en tur til Nuuk (Godthåb) i Grønland for at arbejde i 3 måneder som anæstesisygeplejerske på Dronning Ingrids Hospital. Inden jeg tog derop havde jeg undersøgt om der var et maratonløb.


I sommeren 2006 deltog grenaaenseren Keld Baskjær i et marathon-løb på Grønland.
Af Keld Baskjær

Det var der tilfældigvis, og det passede med, at jeg kunne deltage inden jeg skulle hjem igen. Jeg havde løbet marathon tidligere, men det skulle vise sig, at det her var noget specielt.
Nuuk betyder faktisk »næsset«, og det er et næs eller en halvø omgivet af høje fjelde og vand. Vandet omkring er Godthåbsfjorden og der er ikke ret langt ud til Atlanterhavet. Langt de fleste boliger i Nuuk har havudsigt og/eller udsigt til fjelde.
Jeg ankom den 1. maj og gik straks i gang med træningen. Det var en hård omgang, da der er meget kuperet. Den største højdeforskel på marathonruten er omkring 80 meter indenfor 2 km. Det eneste helt flade stykke er de ca. 800 meter hvor man løber langs med, og tæt på, startbanen ude i lufthavnen. Så det blev til noget bakketræning i løbet af de 3 måneder.
Der er en meget aktiv løbeklub i Nuuk. Den arrangerer både 10 km., halvmarathon og firmastafetter. Selve marathonruten er en rundstrækning, der løbes 2 gange. Så det var op og ned af den lange bakke 2 gange.

Snestorm d. 18. juni!

Selve løbet foregik den første lørdag i august. Vejret viste sig fra den pæne side. Skyfrit, let vind og 15 - 16 grader. Faktisk varmt efter grønlandske forhold. Ellers er vejret meget omskifteligt deroppe og specielt vind var der meget af. Sne fik vi også. Den 18. juni var der snestorm over byen og fjeldene blev hvide igen.
Der var 47 deltagere på marathon, en del på halvmaraton og en masse børn til børneløbet. Jeg havde et rigtig godt løb, og kom igennem på 4 timer og 17 minutter. Ikke min bedste tid, men det mest fantastiske løb med udsigt til fjelde, vand og små isbjerge eller skosser som de hedder. Hvaler så jeg ikke den dag, men det så man faktisk med jævne mellemrum ude i fjorden - et fantastisk syn.
Det er i det hele taget naturoplevelsen, der står tilbage i erindringen som det helt store fra Grønland. Ikke bare under løbet, men som helhed.
Det er selvsagt et lidt dyrt marathon at deltage i. Ikke selve løbet, men det er dyrt at rejse til Grønland. Hvis man har lyst eller mod til det, så vil jeg anbefale, at man tager nogle dage i Nuuk for at vænne sig til bakkerne og så efter løbet rejser med kystbåden op langs vestkysten for at ende i Illulisat (Jacobshavn), hvor de rigtige isbjerge er. Pakkerejser arrangeres af flere rejsebureauer.

Kilde: Grenaa Bladet

sof


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam