Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Ny ressourcestrategi kan blive grøn strategi for Djursland

SF´eren Mads Nikolajsen, som er udvalgsformand i Norddjurs Kommunalbestyrelse og bestyrelsesmedlem i Dansk Affaldsforening og i RENO-DJURS (Affaldsselskabet for de to Djurskommuner), støtter hér op om de muligheder for Djursland som følger af miljøminister Ida Aukens netop fremlagte ressourcestrategiplan.


Mads Nikolajsen.
Vi skal sortere mere – og ressourcerne skal give grønne jobs pÃ¥ Djursland. Der er "grønne jobs i skidtet".
Regeringens ny ressourcestrategi betyder at vi skal sortere og indsamle meget mere af vores affald. Til genanvendelse. Vi har en velfungerende indsamling i det fælleskommunale Reno-Djurs, som dækker Syddjurs og Norddjurs. Den skal udbygges. Hér er det overvejet at intensivere indsamling på to måder:

1) At borgerne også kildesorterer madaffald fra husholdningen for sig. Til brug som biogas.

2) Og at borgerne frasorterer både metal, plast og glas i en beholder. Som så sorteres til genbrug centralt.

Så nu skal det vurderes grundigt og tages en dialog med borgerne, før vi vælger, hvad vi starter med. Ida Aukens plan stiller nye krav til sortering. Men den giver kommunerne valgmuligheder om hvordan vi når dem. Lokalt ser jeg særlige muligheder med det store Glatved deponi. Der er brug for det og for oplagringsplads af ressourcer, hvor udvindingsteknikken ikke er klar endnu. Glatved-arealerne kan bruges til erhvervsområde for offentlig og privat genbrugsvirksomhed. Der er allerede én privat genbrugsvirksomhed, der har lejet sig ind på området. Ressourceplanen lægger også stor vægt på genanvendelse af Shredder-affald (metalskrot m.v.). I dag deponeres der i Glatved og sorteres på Grenaa Havn. Det kan også give lokale, grønne muligheder.
Grenaa Varmeværk lukker for det lille affaldsforbrændingsanlæg i Grenaa i 2015. Så skal vi være klar, og ikke bare køre samme mængder til det store forbrændingsanlæg i Lisbjerg. Det meste skal til genanvendelse.
Grenaa-anlægget har været en god løsning for sin tid. Men nu skal der brændes mindre, på anlæg, der opfylder skrappere miljøkrav.
Vi får pligt til at sortere mere. Heldigvis er der rigtig mange borgere, der synes det er en kær pligt. I de kommunale genbrugs- og affaldsselskaber samlet i Dansk Affaldsforening har vi undersøgt holdningen i befolkningen. Mange vil gerne sortere mere. Det lover godt for et "Danmark uden affald".

Mads Nikolajsen.

Kilde: Mads Nikolajsen, SF, børne og unge udvalgsformand i Norddjurs Kommunalbestyrelse.

/Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam