Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Nær- og udviklingssygehuset i Grenaa

Grenaa Sygehus skal styrke sin status som nær- og udviklingssygehus, der sikrer patienterne et trygt og sammenhængende patientforløb under højest mulige faglig kvalitet.
Samtidig skal sygehuset have øje for at udvikle de eksisterende tilbud og tiltrække nye opgaver, som f.eks.



den sundhedsskole, der er under opbygning på sygehuset.
Skolen henvender sig til kroniske patienter og borgere med risiko for at udvikle kroniske sygdomme, og skolen vil bl.a. tilbyde undervisning i kost, motion og rygestop til specifikke patientgrupper som f.eks. patienter, der har hjerteproblemer, diabetes, astma eller er overvægtige.
Randers Centralsygehus/Grenaa Sygehus har netop ansat en sundhedskoordinator, der skal stå i spidsen for sundhedsskolen, som er et konkret bevis på, sygehuset kan trække nye funktioner til lokalområdet.
Det falder i god jord hos afdelingschef Tove Nielsen og områdeleder Dorthe Milthers, der begge repræsenterer Grenaa Kommune i den relativt nye samarbejdsgruppe, som skal sikre de bedste mulige patientforløb på Grenaa Sygehus indenfor de politisk afstukne rammer. Desuden skal gruppen sørge for, at rammerne på sygehuset udnyttes optimalt.
– Kunsten er nu at fastholde de gode intentioner og beslutninger, så de ikke ender som hensigtserklæringer, påpeger Tove Nielsen og Dorthe Milthers, der betegner samarbejdsånden i gruppen, der også tæller repræsentanter fra sygehuset og amtet, som god og konstruktiv.

Det nødvendige
samspil via tele/
videokonferencer

Randers Centralsygehus/Grenaa Sygehus har et geografisk stort optageområde, hvilket i sig selv kan gøre det svært at bevare nærhedsprincippet i forhold til samarbejdspartnere, som f.eks. den enkelte kommunes hjemmepleje og privatpraktiserende læger.
Derfor vil sygehuset i stigende grad gøre brug af tele/videokonferencer, som vil kunne understøtte et tæt samspil mellem sygehuset og kommunerne. Et samspil, som er nødvendigt i forhold til bl.a. de patienter, der indlægges på og udskrives fra sygehuset.
Formålet er at skabe sammenhængende patientforløb, hvilket også indgår i sundhedsaftalerne med de enkelte kommuner. Endvidere er det en af baggrundene for, at sygehuset og kommunerne sender deres ledere og plejepersonaler på »fælles skolebænk«, som bl.a. skal skabe fokus på patientforløbene og nå frem til en fælles definition på den gode indlæggelse og udskrivelse.
Da Randers Centralsygehus fusionerede med sygehuset i Grenaa, oplevede borgere på Djursland uhensigtsmæssige patientforløb i forbindelse med netop indlæggelse og udskrivelse fra sygehuset. Disse forløb er efterfølgende blevet gransket og drøftet i samarbejdsgruppen, og ifølge Tove Nielsen og Dorthe Milthers har sygehusledelsen været lydhør og har ageret på hver enkelt historie.
– Viljen til at gøre et godt stykke arbejde til gavn for den enkelte patient og borger er til stede, både hos sygehuset og i kommunen, konstaterer afdelingschefen og områdelederen.
De er enige om, at uhensigtsmæssige patientforløb skal bringes frem i lyset, fordi de er til at lære af, men også, at det er vigtigt at fokusere på de mange gode patienthistorier, som vitterligt findes.

Samarbejdet må
og skal udbygges

Skal borgerne sikres et godt og sammenhængende patientforløb må samarbejdet mellem Randers Centralsygehus/Grenaa Sygehus og Grenaa Kommune imidlertid udbygges i og med, der opstår nye kommuner og regioner i kølvandet af strukturreformen.
Der sker nemlig løbende opgaveglidninger sygehusvæsenet og kommunerne imellem, hvilket stiller høje krav om gode samarbejdsrelationer, tæt dialog og information mellem sygehuset, de enkelte specialafdelinger, de nye kommuner, de privatpraktiserende læger og hjemmeplejen.
Genoptræning, sundhedsfremme og forebyggelse bliver nogle af indsatsområderne de kommende år. Allerede i dag udfører hjemmeplejen ved Grenaa Kommune opgaver, der normalt ligger i sygehusregi. F.eks. har hjemmeplejen enkelte borgere, der er i dialyse eller respirator i eget hjem.
– Før var patienterne indlagt i flere dage på sygehuset under udredningen af deres sygdom (afklaring af hvad patienten fejler), i dag foregår en stor del af udredningen ambulant. Det betyder, borgerne kommer hjem ind imellem undersøgelserne på sygehuset. I den forbindelse har hjemmesygeplejerskerne flere opgaver som for eksempel at støtte og hjælpe patienterne med at indsamle urin eller være fastende inden næste sygehusbesøg, oplyser Tove Nielsen og Dorthe Milthers.
– Samarbejdsgruppen, der arbejder på at sikre fornuftige patientforløb på sygehusene i Randers og Grenaa: Fra venstre ses chefsygeplejerske Karin Valbæk, afdelingschef Tove Nielsen, områdeleder Dorthe Milthers, cheflæge Morten Noreng, oversygeplejerske Hanne Mark og fuldmægtig Henrik. B. Nielsen.

Kilde: skrevet i Grenaa Bladet Af journalist Iben Ellerbæk

/jimmi


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam