Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Om laboratoriet, jordemoderkonsultationen, blodbanken og lægebilen v/ Grenaa Sygehus

Af journalist Iben Ellerbæk
Laboratoriet på Grenaa Sygehus tager blodprøver på sygehusets indlagte og ambulante patienter fra Djursland, der er henvist af deres egen læge.



Sygehuset har også en mobil bioanalytikertjeneste, der kan tage blodprøver på patienterne i deres eget hjem, hvis de f.eks. er gangbesværede.
Det er patienternes egen læge, der bestiller blodprøverne hos mobiltjenesten, og bagefter ringer en bioanalytiker til patienten for at aftale tidspunkt for blodprøvetagningen.
– Laboratoriet på Grenaa Sygehus tager ca. 7.000 blodprøver om året, og den mobile laboranttjeneste har taget 1.250 blodprøver i perioden januar til juli i år, oplyser Ole B. Kjeldsen fra klinisk biokemisk afdeling, der har ansvaret for laboratoriet og den rullende laboranttjeneste.
Alle blodprøver registreres, centrifugeres og præpareres i Grenaa, hvorefter de sendes til Randers Centralsygehus, hvor de analyseres på klinisk biokemisk afdeling. Svaret sendes enten direkte til sygehuset eller patientens egen læge.
Grenaa Sygehus har også en blodbank, der tapper donorer til gavn for patientbehandlingen i hele Århus Amt. Blodbanken har omkring 3.000 donorer, og »bankpersonalet« er meget opsøgende i forhold til nye donorer i forbindelse med f.eks. lokale og landsdækkende kampagner.
Der er planer om at udvide blodbankens tapperum med et ekstra tappeleje i forbindelse med ombygninger på sygehuset.

Om jordemoder-
konsultationen

Grenaa Sygehus rummer blandt andet også jordemoderkonsultation, hvor der tilbydes graviditetsundersøgelser og undervisning i fødselsforberedelse.
Gravide med bækkenløsning kan blive undersøgt og rådgivet i fysioterapien på sygehuset, hvis de har en henvisning fra gynækologisk/obstetrisk afdeling i Randers. Sygehuset har også jordemoderkonsultationer i Kolind, Rønde og Ebeltoft, og alle konsultationerne er bemandet med jordemødre, der kommer fra Randers Centralsygehus, hvor de arbejder i konsultationen og på fødeafdelingen.

Ambulancen
og lægebilen

Opkald til 112 (ved livstruende situationer og ulykker) går direkte til politiets alarmcentral, der kontakter Falck, som så sender ambulance(r) efter behov.
Alarmcentralen kan i samme forbindelse også sende en lægebil af sted. Lægebilen kører hovedsageligt til patienter med medicinske sygdomme som for eksempel hjertetilfælde, astma, kramper og sukkersyge, men lægebilen rykker også typisk ud i forbindelse med trafik- og faldulykker, hvor der er risiko for eksempelvis hovedskader og indre blødninger.
Lægebilen er bemandet med en speciallæge i anæstesiologi og en specialuddannet Falck-redder, og Århus Amt har fire lægebiler, hvoraf den ene er placeret på Djursland. Lægebilen er i Grenaa i dagtiden på hverdage. Resten af døgnet samt weekend/helligdage har lægebilen udgangspunkt i Kolind.
Lægebilen transporterer ikke patienter. Eventuel transport til traumecenteret/skadestuen på Randers Centralsygehus eller andet sygehus, foregår med ambulance. Er patientens tilstand kritisk, følger lægen med patienten i ambulancen under transporten til sygehuset.
Lægebilen på Djursland har kørt 932 ture i perioden 1. januar til 31. juli i år, mens den kørte 920 ture i perioden juni til december sidste år.
På Mols er lægebils-ordningen suppleret med en ordning med en udrykningslæge, som er en praktiserende læge. Udrykningslægen sendes efter samme principper som lægebilen.
Laboratoriet på Grenaa Sygehus tager cirka 7.000 blodprøver om året.

Kilde: Grenaa Bladet

/jimmi


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam