Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Har du 100% styr på tal og tekst?:

FVU-undervisning hjælper voksne til at regne og skrive bedre
Den landsdækkende kampagne »Spids pennen«, der har kørt i perioden fra den 25. oktober til den 7. november, har fokuseret på at skabe bedre læse-, skrive- og regne-færdigheder for voksne.


Mange voksne har nemlig brug for at blive bedre til at læse, skrive eller regne, og da FVU-undervisningen er gratis for både kursisten og den eventuelle arbejdsgiver, der måtte ønske at aflevere en medarbejder til FVU - Forberedende Voksenundervisning - i en periode, så er der jo ikke så meget at betænke sig på.
– Emnet har været tabu-belagt i mange år, men der sker virkelig et skred i denne opfattelse for tiden. Folk kan stadig være lidt skeptiske, inden de starter, men sådan er det jo med alt nyt. I det samme de oplever, at de får noget undervisning, der flytter dem fagligt, og som er skræddersyet til dem på deres præmisser, så bliver al skepsis fejet af banen. Det betyder også meget, at opfattelsen af FVU’en er blevet vendt fra noget, der var rettet mod dem, der er dårlige til at læse, skrive og regne, til nu udelukkende at handle om det at blive BEDRE til at læse, stave og regne. Og hvem kan ikke det? På den måde rammer FVU’en nu meget bredt uden at hænge enkelte befolkningsgrupper ud, og det er naturligvis meget vigtigt. Ikke mindst når man skal ud og sælge kurserne til folk, siger konsulent Niels Erik Iversen fra Jobrotation Djursland, der samarbejder med VUC Djursland ved kursuskonsulent Inge Marie Jakobsen og AOF Randers ved Else Norvin, omkring det at lave skræddersyede FVU-forløb for medarbejdere på virksomhederne på Djursland. Er FVU-projektet stort nok, er der tilmed en anden dimension med indover, idet ledige den vej rundt kan komme i beskæftigelse som vikarer for de medarbejdere, der deltager i et FVU-forløb. Et sådant jobrotations-projekt med indbygget FVU kører i øbjeblikket blandt offentligt ansatte rengøringsassistenter i fire Djurslands-kommuner. Et projekt, der involverer 80 medarbejedere, der matches af 18 ledige/vikarer.

Mange FVU-forløb
her på Djursland

Og der bliver gjort et godt stykke arbejde på FVU-fronten lokalt. Djursland stod således for 20% af al FVU-undervisningen i Århus Amt i 2003, hvilket skal sammenlignes med, at Djursland-andelen af FVU’en i Århus Amt normalt kun ligger på 10% om året.
Men hvorfor er det nødvendigt, at mange voksne bliver bedre til at læse, skrive eller regne?
– Det er nødvendigt, for at de kan efteruddanne sig, varetage deres opgaver på arbejdspladsen og bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det er også nødvendigt, for at de kan deltage i et samfund i hastig udvikling, siger kursuskonsulent Inge Marie Jakobsen fra VUC Djursland, som sammen med Else Norvin fra AOF Randers står for FVU-undervisningen her på Djursland.
Og det er da også med disse argumenter i hånden, at Undervisningsministeriet, Amtsrådsforeningen og amterne er gået sammen om den landsdækkende kampagne »Spids pennen«. Kampagnen sigtede mod netop at gøre opmærksom på den Forberedende Voksenundervisning, der som allerede nævnt er et gratis undervisningstilbud, der kan give voksne bedre læse- og regnefærdigheder. Men der udbydes også kurser i eksempelvis virksomhedsorienteret tysk og engelsk og i arbejdspsykologi, fortæller Inge Marie Jakobsen.
Hun opererer både fra VUC i Grenaa og VUC i Hornslet, og en del af hendes tid går med at holde møder hos AF og ude på virksomhederne, hvor hun orienterer såvel ledelse som medarbejdere om mulighederne for at deltage i FVU-forløb. Tit er hun således ude og sælge kurser ude på virksomhederne.
– Og det specielle omkring FVU er jo, at det er gratis. Det er et ret godt salgsargument, smiler Inge Marie Jakobsen, der typisk beder om lov til at komme og orientere om mulighederne i medarbejdernes kantine på et tidspunkt af dagen, hvor flest mulige kan være til stede.
– Jeg har på den led prøvet at dukke op på en virksomhed kl. 7.00 om morgenen, hvor jeg på forhånd vidste, at en enkelt var interesseret. Da jeg tog afsted var der 37 personer, der havde meldt sig, siger Inge Marie Jakobsen.

Ulla Tørnæs har
været på banen

Landets nuværende undervisningsminister, Ulla Tørnæs (V), har også været ude og gi’ kampagnen et par ord med på vejen. Hun understreger, at FVU både er til voksne med et stort behov for undervisning, og til de voksne, der kan nøjes med at få færdighederne pudset lidt af.
– Indtil videre har vi været bedst til at nå de voksne med størst behov for undervisning. Med »Spids pennen« er denne gruppe fortsat i fokus, men vi vil også gerne nå ud til dem, der godt kan læse, skrive og regne, men som alligevel har brug for at få frisket færdighederne op. Derfor vil FVU for nogle være muligheden for at kunne varetage sit job nu og i fremtiden, mens undervisningen for andre vil give større variationsmuligheder i jobbet, eller forudsætninger for at begynde på en uddannelse, siger Ulla Tørnæs.
Undervisningsministeren håber desuden at nå bredere ud med FVU, nu hvor også faglærte - ligesom ufaglærte - kan få godtgørelse til læse- og regneundervisning.
– Mange har nævnt det som en barriere, at faglærte ikke kunne få Statens Voksenuddannelsesstøtte til FVU. Derfor besluttede vi at udvide målgruppen for støtte, så faglærte nu også kan få en økonomisk håndsrækning. Jeg håber nu, at både virksomhederne og de faglærte selv vil tage denne nye mulighed til sig og få taget hul på FVU’en, siger undervisningsministeren og gør samtidig opmærksom på, at der også er blevet fjernet en række andre barrierer, som har holdt især de kortuddannede væk fra FVU’en.

En anden barriere er
også blevet fjernet

– En anden barriere har været kravet om et ugentligt minimunstimetal på seks timers undervisning, for at det kan udløse voksenuddannelsesstøtte til FVU’er. Den barriere er også blevet fjernet, og vi sætter fra politisk side nu kravet ned til færre timer. Vi gør det blandt andet fordi mange arbejdsgivere kan have svært ved at afsætte seks timer om ugen til undervisning af deres medarbejdere, siger Ulla Tørnæs.
Et flertal på Christiansborg vil også gøre det muligt at gennemføre virksomhedsrettet FVU-undervisning med færre holddeltagere end i dag. Desuden vil der - på forsøgsbasis - blive etableret læse- og regneværksteder på erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner samt AMU-centre og erhvervsskoler. Det vil give voksne mulighed for at modtage FVU sideløbende med anden uddannelse. Endelig vil der blive ydet støtte til, at opsøgende FVU-konsulenter kan kontakte især mindre og mellemstore virksomheder og informere om læse- og regnetilbud.
– Med denne række af nye initiativer har vi taget et kvantespring i retning af at fjerne de barrierer, der gennem tiden er nævnt omkring deltagelsen i FVU. Så på den baggrund har jeg stor tiltro til, at endnu flere voksne vil begynde på FVU, siger Ulla Tørnæs.
Spids pennen-kampagnen bestod blandt andet af lokale radio- og TV-spots, postkort, pjecer, plakater og en telefonisk hotline. I kampagneperioden sendte Danmarks Radio desuden en dokumentar om voksne, der har deltaget i FVU.
Her ses to af de lokale kontaktpersoner vedrørende FVU-kurser her på Djursland, nemlig Inge Marie Jakobsen fra VUC Djursland og Niels Erik Iversen fra Jobrotation Djursland.

Kilde: Grenaa Bladet

\jh


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam