Der er efterhånden en hel del, som har luftet tanken om ét stort fælles Djursland, hvis det viser sig, at vi får ordre ovenfra om at lægge kommuner sammen. I dag skriver Venstre-formanden i Rønde følgende:
”Borgmester Vilfred Friborg Hansen, Rønde Kommune, har i debatindlæg slået til lyd for at bevare amterne som garant for de små kommuner og yderområder. Baggrunden skulle være forlydender om, at nu går også Venstre ind for nedlæggelse af amterne. Der sættes spørgsmål ved Venstres holdning til amterne set i forhold til Venstres politik (mennesket før systemet).
På samme måde som i Socialdemokratiet er der i Venstre også forskellige holdninger til amterne. Hele strukturkommissionens arbejde med opgavefordelingen skal netop betragtes som et værktøj til at vurdere de aktuelle og fremtidige behov.
Det geografiske udgangspunkt for den enkelte vil som oftest være et afsæt til egne holdninger og værdier. Det ses igen og igen – i landsbydebat, kommunedebat, egnsdebat m.v.
Hvordan kan en fremtidig opgavefordeling inden for det offentlige så se ud? Der vil selvsagt være nogle forudsætninger for de forskellige modeller.
De mest hørte argumenter for bevarelse for bevarelse af de nuværende kommuner er lokaldemokrati, samt at der er undersøgelser, der påviser, at de bedst drevne kommuner har et indbyggertal på 25.000 indbyggere.
Personligt (vi har i bestyrelsen ikke diskuteret eksakte løsninger) har jeg svært ved at se, hvordan vi i fremtiden skal klare borgernes og det øvrige samfunds krav, hvis der ikke laves en større reform.
Med eller uden amter/regioner er der behov for en reform af den kommunale struktur.
Jeg mener, at man skal arbejde på at lave én kommune på Djursland. Med alle 8 kommuner vil det være en naturlig, afgrænset geografisk enhed med 80.000 indbyggere. Indenrigsministeren har udtalt, at geografien også spiller en rolle.
Hér vil være en afgrænset enhed, som vil være i stand til at løse mange (nye pålagte) opgaver i de kommende år. Hér vil være plads til specialisering af opgaver og dermed bedre sagsbehandling for borgerne. Hér vil være en enestående mulighed for organisatorisk at modernisere på mange felter. Mulig arbejdskraftmangel vil også kunne afhjælpes.
Hvorledes forholder man sig til begreberne ”nærhed til borgerne” og nærdemokrati”? I et samfund, hvor den teknologiske udvikling på alle områder går hastigt frem og fortsat vil gøre det, får ordet ”nær” en lidt anden betydning. Afstande bliver mindre i disse år.
Skal vi fortsat opretholde forholdsvis små enheder, må det virkelig være, fordi vi ønsker det, vil tage os råd til det og – ikke mindst – vil benytte disse.
En mulig anstødssten i forhold til én kommune på Djursland kan være, at nogle områder på Djursland vil føle, at Grenå vil blive en magnet og et omdrejningspunkt. Til dette må jeg svare: Ja, Grenå vil som den største by kunne tiltrække aktiviteter. Men nej, Grenåområdet har under en fjerdedel af Djurslands indbyggere. Nej, Grenå vil p.g.a. sin geografiske placering mod øst ikke blive dominerende, ej heller en magnet, som udsulter det øvrige Djursland.
Der er naturligvis behov for at tilgodese hele Djursland, og det vil kunne lade sig gøre med den rigtige løsning.
Med de givne forhold skal man ud fra områdernes styrke og karakteristika søge at udnytte de muligheder, som findes (erhverv), bosætning, turisme o.s.v.). Det er vigtigt, at der bliver sammenhæng, så det samlede Djursland kan styrkes.
At nogle taler om, at man ikke vil smedes sammen med ”fattigere” kommuner, kan jeg slet ikke gå ind for. En sådan holdning kunne hurtigt medføre, at alle beslutninger blev truffet i København! Det er vigtigt at slå fast, at undersøgelserne om de bedste kommuners drift med et indbyggertal på 25.000 er bagudrettede undersøgelser. Med den generelle udvikling er et noget større indbyggertal meget mere realistisk, hvis man skal tilgodese borgernes fremtidige ønsker.
Derfor er et samlet Djursland – under de rette forudsætninger – en fremadrettet og rigtig løsning.”
Skrevet af Venstres formand i Rønde Kommune, Peter Krog-Meyer, i Randers Amtsavis mandag d. 22. september
Kilde:
Rex