Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Om skadefunktionen på Grenaa Sygehus

Af journalist Iben Ellerbæk

Skadefunktionen på Grenaa Sygehus foretager en række mindre skadebehandlinger på patienter, der er henvist til skadefunktionen via amtets telefonvisitation, som er bemandet med sygeplejersker.


Skadefunktionens personale behandler patienter med bl.a. mindre brandsår, overfladiske snitsår, svejseøjne, mindre faldskader samt småskader på fingre, fødder og tæer samt hånd- og ankelled, desuden behandler personalet insektstik/dyrebid og fjerner fremmedlegemer.
Skadefunktionen er bemandet med behandlersygeplejerske og betjent af speciallæge døgnet rundt inklusiv weekend/ferier.
Når patienten ankommer til skadefunktionen, er det i første omgang behandlersygeplejersken, der undersøger patienten. Behandlersygeplejersken har kompetence til selv at behandle en række nærmere definerede skader, men hvis behandlersygeplejersken vurderer, at skaden ligger udenfor hendes område eller er for kompliceret, tilkalder hun speciallægen, der befinder sig på sygehuset.
Speciallægen undersøger dernæst patienten, og alt efter skadens omfang vil patienten enten blive behandlet af speciallægen på skadefunktionen i Grenaa, eller blive overflyttet til skadestuen i Randes. I langt de fleste tilfælde bliver patienterne dog færdigbehandlet på skadefunktionen i Grenaa.

Færdigbehandling kan ske på stedet
Skadefunktionen på Grenaa Sygehus har modtaget 3.786 patienter fra 1. januar til 31. juli i år, hvilket svarer til rundt regnet 18 patienter i døgnet.
En gennemgang af 14 dages journaler fra 1. august til 15. august viser, at der i denne periode kom 387 patienter i skadefunktionen, hvoraf de 97 blev behandlet af behandlersygeplejersken, mens de 290 blev behandlet af speciallægen.
– Af de 387 patienter blev de 319 behandlet og afsluttet direkte på skadefunktionen, hvilket vil sige, patienterne var færdigbehandlede, da de forlod Grenaa Sygehus. 46 patienter blev afsluttet til ambulatoriet på Grenaa Sygehus og 19 patienter til Randers Centralsygehus, mens 3 blev afsluttet til andre sygehuse. I sidstnævnte tilfælde drejer det sig typisk om turister, oplyser oversygeplejerske Hanne Mark fra ortopædkirurgisk afdeling, der har ansvaret for både skadefunktionen i Grenaa og skadestuen i Randers.
Hanne Mark tolker tallene som et tegn på, at amtets sygeplejevisitation fungerer efter hensigten. Patienterne skal nemlig henvises til skadefunktionen via amtets sygeplejevisitation, og i første omgang er det altså visitationen, der vurderer, om skaden kan behandles på skadefunktionen i Grenaa eller på skadestuen i Randers.
En opringning til telefonvisitationen betyder dog ikke nødvendigvis, at patienten skal på sygehuset, da visitationssygeplejerskerne også kan give borgerne gode råd og/eller henvise dem til egen læge.

Sygehuset er der stadigvæk
En del borgere ringer imidlertid slet ikke til sygeplejevisitationen, når de render ind i en mindre skade, fordi de fejlagtigt tror, at Grenaa Sygehus er lukket eller ikke ved, at sygehuset har en døgnbemandet skadefunktion.
Det mærkes bl.a. hos praksislæge Niels Frederik Pedersen i Grenaa, der oplever, at patienter med mindre skader henvender sig direkte i hans klinik, for at han skal foretage skadebehandlingen eller tage stilling til, om de skal på skadestuen i Randers.
– Vi har betydeligt flere patienter med den slags mindre skader, end vi havde før sygehusfusionen, fortæller Niels Frederik Pedersen.
Men praksislægen ser også patienter til almindelig kontrol i sin praksis, efter de er blevet behandlet på skadefunktionen, og på baggrund heraf mener han, at ordningen med behandlersygeplejerskerne fungerer tilfredsstillende.
– Patienterne er blevet godt behandlet, konstaterer Niels Frederik Pedersen, der også er praksiskonsulent, hvilket vil sige, at han bl.a. fungerer som bindeled mellem alle funktioner på Grenaa Sygehus og praksislægerne på Djursland.

Eksempel på et skadesforløb
Dreng fra Djursland snitter sig i fingeren med en dolk hjemme i haven. Mor/far ringer til amtets sygeplejevisitation, tlf. 8731 5050. Visitationssygeplejersken vurderer, at skaden kan behandles på skadefunktionen i Grenaa.*
Mor/far kører sønnen til skadefunktionen, hvor han undersøges af behandlersygeplejersken. Dernæst kan skaden behandles på flere forskellige måder alt efter skadens omfang. Behandlersygeplejersken behandler selv snitsåret eller: Behandlersygeplejersken tilkalder speciallægen, der behandler snitsåret eller: Speciallægen konstaterer, at såret er for komplekst med f.eks. nerve/seneskade, som kræver operation. I givet fald overflyttes patienten til skadestuen/ortopædkirurgisk afdeling i Randers, hvor specialister foretager operationen. Overflytningen foregår typisk via egen transport (familie).

* Vurderer amtets sygeplejevisitation, at snitsåret er meget komplekst/kræver operation, bliver patienten henvist (visiteret) direkte til skadestuen i Randers. Dermed undgår patienten f.eks. unødvendig transport til Grenaa
Sygehus og at blive tilset af unødvendigt mange forskellige personaler.

Kilde: Grenaa Bladet

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam