Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Om alternativ kræftbehandling

Vi har tidligere været inde på emnet kræft på forskellige måder – f.eks. i anledning af planer om hospice på Djursland og senest m.h.t. den mulige risiko for kræft ved brug af sølvplomber i tandbehandlingen. Når folk får den triste besked om, at de har kræft, vælger mange at lade sig behandle alternativt, så derfor anser vi det for at være interessant for vore læsere, at Kræftens Bekæmpelse med følgende indlæg i dag slår et slag for omhyggelig forskning i, om de alternative behandlingsformer hjælper:

”Nu skal vi have gang i forskningen i alternativ kræftbehandling. Virker den, eller virker den ikke?
Hver tredje dansker får kræft, og halvdelen af alle kræftpatienter vælger alternativ behandling. De fleste vælger det som supplement til behandlingen på sygehuset. Men der er også de patienter, for hvem alternativ behandling er en sidste udvej.
Alternativ behandling er præparater og behandlinger, som ikke er undersøgt med almindelige videnskabelige metoder, eller som er blevet undersøgt, uden at der er videnskabelig dokumentation for, at de virker. Behandlingerne tilbydes derfor ikke i det danske sundhedsvæsen. De mest benyttede former for alternativ behandling er kosttilskud, akupunktur, zoneterapi og biopati. Desuden bruges psykisk eller spirituelt orienterede behandlinger som f. eks. healing. Skidt skal skilles fra kanel. Og det, der virker, skal gratis tilbydes til patienterne på linje med strålebehandling og kemoterapi.

Mange spørgsmål
Kræftens Bekæmpelse (KB) foreslår, at universiteterne tager ansvaret for forskningen, de alternative behandlere skal fremlægge deres behandlingsmetoder, og det offentlige skal stille med patienterne. Får vi gang i et samarbejde i den trekant, der indbefatter forskerne, de alternative behandlere og det offentlige sundhedsvæsen, vil vi kunne skabe resultater til gavn for patienterne.

KB's telefonrådgivning får årligt flere end 12.000 opkald fra patienter med kræft. For 10 år siden fik vi kun spørgsmål om alternativ behandling et par gange om ugen. I dag stiller de fleste kræftpatienter spørgsmål om netop alternativ behandling.
Men det er langtfra problemfrit for kræftpatienter at vælge alternativ behandling. Et menneske, der lige har fået konstateret kræft eller har tilbagefald af sygdommen, står over for et uoverskueligt udbud af behandlingstilbud.

Når patienter henvender sig til KB om alternativ behandling, er det da også først og fremmest for at få at vide, om behandlingen virker. Har den bivirkninger, kan den indvirke på den medicin, jeg allerede får af lægen?
Det ved vi slet ikke nok om i dag. Derfor skal vi have ny viden, men vi skal også gøre brug af den viden, der allerede eksisterer på verdensplan. KB arbejder sammen med Sundhedsministeriets "Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling", ViFAB, Kræftforeningen Tidslerne og Rådgivningscentret Buen om at indsamle viden om de former for alternativ behandling, som er mest brugt af danske kræftpatienter. Vi venter, at de første resultater er klar i slutningen af 2003. Målet er at sikre både patienter og professionelle adgang til viden om alternativ behandling.

Behov for nytænkning
For KB er det afgørende, at en behandling underbygges videnskabeligt. Derfor skal der forskes langt mere i alternativ behandling.
Sundhedsstyrelsen har allerede givet grønt lys for øget brug af eksperimentel behandling, og der er behov for nytænkning, når det gælder forskningsmetoder. Vi har brug for, at læger og alternative behandlere taler sammen om nye forskningsmodeller, der kan sikre resultater af høj videnskabelig kvalitet.

Mere åbenhed
Vi mangler nemlig ikke kun viden. Der er også brug for mere åbenhed. Kræft er en sygdom, der griber ind i alle aspekter af livet. At behandle kræft handler både om at uskadeliggøre sygdommen og om at sikre livskvalitet under og efter sygdomsforløbet.
Mange kræftpatienter bruger alternativ behandling til at lindre smerter, kvalme og hedeture. Og for mange hænger livskvalitet netop sammen med muligheden for selv at tage aktivt del i bekæmpelsen af deres sygdom.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer parterne til at indgå i et trekantssamarbejde om etablering af forskning i alternativ kræftbehandling. Patienterne har vist, at behovet for viden er påtrængende. Det påhviler nu det offentlige at vise, at man tager patienterne alvorligt.”
Skrevet af Anne Thomassen, cheflæge, formand for Kræftens Bekæmpelse, i Jyllands Posten d. 19. september

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam