Følgende indlæg handler om et emne, vi tidligere har bragt læsermeninger om, nemlig regeringens prøveballon ang. Muligheden for at udskyde det kommende kommunevalg, indtil strukturkommissionens arbejde er helt på plads. Det advarer en næsten-lokal socialdemokratisk folketingskandidat imod med disse ord:
”Den seneste tids hede debatemne har handlet om det forestående kommunalvalg i 2005.
Regeringen havde sendt de konservative på overarbejde og bedt dem afprøve synspunktet, om det ville være en god idé at udsætte kommunalvalget et par år, fordi en ny kommunalreform lurer lige omkring hjørnet.
Argumentet skulle være, at det ville give god tid til at forberede en rigtig kommunalreform. Men argumenterne holder ikke, og perspektiverne ved at udsætte kommune- og amtsrådsvalgene er alarmerende.
At udsætte demokratiske valg er normalt forbeholdt krig eller kriselignende tilstande. Med lidt god vilje kan man måske godt kalde dét faktum, at vi har en VK-regering, som har valgt at lade sin overlevelse hvile på Dansk Folkeparti, for en kriselignende tilstand, men ellers må vi give regeringen dét råd, at den overholder de demokratiske spilleregler og lader kommunalvalget afholde i 2005, som det har været planen hele tiden.
Netop valgene til amter og kommuner er vigtige, for det er dér, hvor demokratiet står stærkest, fordi det netop handler om ting, der er tæt på borgerne.
Hvem ville i øvrigt have gavn af at udsætte et kommunalvalg? Valgforskere er ikke i tvivl: det vil altid være vinderne fra sidste gang, der ville profitere af en udsættelse, og hvor gerne, vi ellers kunne tænke os det anderledes, så var Venstre kommunalvalgets store vinder, fordi de fik den landspolitiske vind i ryggen.
Heldigvis var den politiske respons klar. Alle andre end lige Venstre og Konservative fastholder, at de demokratiske spilleregler skal overholdes. Venstre og Konservative står altså alene om at ville sætte det kommunale demokrati ud af kraft.
Hvis kommunalreformen presser sig på, så må det klares på en sådan måde, at valgperioderelgerne overholdes. En mulighed kunne jo også være at udsætte kommunalreformen, indtil man har et klart overblik over, hvordan kommunerne ønsker at samarbejde fremover.
En ny kommunalreform er et indgreb, som vil få stor betydning måske specielt for de små og mellemstore kommuner. Det er vigtigt, at borgerne får mulighed for at drøfte kommunernes fremtid i fred og ro.
Det er en vigtig debat, som ikke må være forbeholdt den politiske elite. De demokratiske spilleregler skal naturligvis overholdes.”
Skrevet af den socialdemokratiske folketingskandidat, Lars Bang fra Spentrup, i Randers Amtsavis mandag d. 15. september
Kilde:
Rex