Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Fra rodløs til socialrådgiver-studiet via HF-eksamen hos VUC Djursland

Af Jesper Kjærgaard, VUC Djursland
Grenaa Bladet:
Efter næsten tyve år som ufaglært lagde Bit Carstensen skoletrætheden, de danske landeveje og jobbet som lastbilchauffør bag sig for at tage en HF-eksamen på VUC. Nu læser hun til socialrådgiver og vil gerne hjælpe andre.



Jeg møder Bit på Den Sociale Højskole en forårsdag i Århus. Trods lektier og læseplaner har hun fundet tid til at fortælle mig om sin utraditionelle vej gennem uddannelsessystemet.
– Jo, jeg har jo smagt lidt af livet, siger Bit. – Og jeg har virkelig ikke været særlig målrettet.
Jeg gad jo ikke rigtig at gå i skole dengang, jeg havde alderen til det, siger Bit om årene i og efter folkeskolen.
Alligevel tog hun 9. og 10. klasse på VUC fra 1979-81. Men hun var grundlæggende umotiveret.

– Jeg var jo 17 år, og jeg gad ikke at gå i skole, og jeg gad ingenting, og jeg ku’ lave en masse ballade, ku’ jeg, fortæller Bit.
Derefter »dalrede« hun rundt i nogle år og vidste ikke rigtig, hvad hun ville. Det blev der imidlertid lavet om på. Bit stødte ind i en socialrådgiver, der gav hende det store los i r..., som hun havde brug for på daværende tidspunkt.

– Og det var faktisk fra jeg gik ind af døren, til jeg gik ud igen, at jeg kom ud som et andet menneske, siger Bit.
Det blev starten på næsten 15 år med fast arbejde - heraf de sidste 8 år som lastbilchauffør.
– Jeg kørte meget med halm til kraftvarmeværker rundt omkring. Jeg kørte med betonelementer til gangstier og gyllebeholdere, og jeg kørte med kul og korn og kartofler og alt, hvad man kan putte på sådan en bil.

Selvom Bit var glad for jobbet, var hun hele tiden klar over, at hun ikke kunne holde til at blive ved med at køre lastbil. Siden mødet med den socialrådgiver, der havde sparket hende ud på arbejdsmarkedet, havde hun drømt om selv at blive socialrådgiver. Men der er langt fra de danske landeveje til skolebænken, og langt fra en lastbilchaufførs årsløn til en SU.
Bit fandt dog ud af, at hun kunne få SVU i 80 uger (statens voksenuddannelsesstøtte), hvis hun startede på en uddannelse. Hun vovede springet og startede på VUC Grenaa i år 2000 fast besluttet på at tage en HF-eksamen på to år.
– Og så var det jo lidt hyggeligt, at da jeg så kom derind, så mødte jeg en lærer derinde, som jeg havde haft for 20 år siden, fortæller Bit.

Bit’s 10. klasse fra 1981 var ved at være lidt rusten, men til gengæld var motivationen i top.
– Jeg var bare klar nu og motiveret for at komme i gang, og det var jeg ikke dengang. Det var dog hårdt slid efter så mange år på arbejdsmarkedet, fortæller Bit.

Men sliddet betalte sig, og for Bit blev VUC rammen om nogle hyggelige, udfordrende og lærerige år.
Det var afgørende for Bit, at hun kunne tage sin eksamen et sted, hvor der var andre voksne mennesker.
– Jeg kunne bare ikke gå i skole med nogle på 16-17 år. De gider jo ikke engang at se tv-avisen, siger Bit.
På VUC er kursisterne voksne i alle aldre, og netop denne bredde oplevede Bit som en væsentlig styrke både fagligt og socialt.

– Der er lidt bedre plads til forskellighed. Vi gik ikke så højt op i, om folk kom i et par slidte cowboybukser eller det sidste nye skrig. Vi var der for at gå i skole, forklarer Bit.
Forskelligheden kom også til udtryk i undervisningen og de faglige diskussioner, fortæller hun.

– Vi havde et bredere spektrum at diskutere undervisningen ud fra. De unge ser meget, meget forskelligt på tingene i forhold til sådan nogle lidt ældre som jeg selv, og dem på 60 ser igen tingene på en lidt anden måde. Alle har jo en mening, siger hun.
Bit fremhæver også nærheden mellem lærer og kursister som en væsentlig grund til, at hun fik lagt skoletrætheden på hylden og taget sine eksaminer.

– Det er meget vigtigt for lærerne, at det går os godt, og at vi kommer ud til noget i den anden ende, og det virker ikke som om, det er noget, der bare skal se godt ud i en statistik, siger hun.
Personligt er Bit gennem årene på VUC blevet bedre til at sige sin mening og stå fast ved den, når andre hører på det.

– Og så har jeg selvfølgelig lært en masse ting om samfundet - jeg har altid interesseret mig for samfundet, og hvordan det gik i verden. Men man får en anden baggrund for det på VUC, siger Bit.
Bit fik i løbet af to år taget så mange HF-fag, at hun kunne søge ind på Den Sociale Højskole.

Bit startede på uddannelsen til socialrådgiver i februar 2004. Hun er i dag 41 år og er i gang med at læse til sine første eksamener på studiet. Motivationen og lysten til at lære har Bit taget med sig fra årene på VUC, og hun er ikke blevet hverken skræmt eller skuffet over sit nye studie.

– Jeg synes, det er enormt spændende, og jeg lærer en masse om specialfag, om psykologi og om samfundet. Det er simpelthen alle tiders, fortæller Bit med overbevisning i stemmen.
Bit har ikke altid været hverken målrettet eller motiveret. Men sine erfaringer som rodløs håber hun at kunne bruge i sit kommende arbejde som rådgiver.

– Jeg vil gerne gøre en forskel, fordi jeg synes, det er så synd, at man går og spilder sine ressourcer, siger hun.
Sagt med andre ord, så håber Bit at kunne videregive det velplacerede og værdifulde los i r...., der hjalp hende med at tage et vigtigt skridt.
Bit mangler stadig billedkunst og tysk for at have en hel HF-eksamen. De manglende fag regner hun med at tage, når hun bliver 60.

– Planen er jo, at jeg skal ha’ den blå hue, griner hun. Så når jeg nu bliver pensionist engang, skal jeg ha’ de sidste fag, så jeg kan få den blå hue, siger Bit og smiler.

Kilde: Grenaa Bladet

//


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam