Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Mens vi venter på »Å-guden«:

Grenå Bladet:
Grenaa Haandværkerforening vil starte en kunst-stafet i Grenaa!
Grenaa Haandværker- og Industriforening (GHIF) har - som det fremgår af nærværende tema- og tillykke-sider - haft en foreløbig levetid på 150 år. Og selv om det er en pæn høj alder for en forening, så føler den sig ikke desto mindre sprællevende.



Det usædvanlige jubilæum har man således besluttet at markere på flere forskellige måder - og med tiltag, der har såvel kort som lang levetid.
Ud over en reception på selve dagen, torsdag den 5. februar, så er der i samarbejde med Djurslands Museum planlagt en udstilling, der ser tilbage på håndværk og industri i de forgangne 150 år (kan ses på muséet), en jubilæumsfest den 7. februar i Kulturhuset Pavillonen og sidst men ikke mindst et kunstværk/skulptur, der skal agere starten på en egentlig kunst-stafet i Grenaa. Planerne omkring det første kunstværk - »Å-guden«, der skal placeres ved siden af å-broen på Søndergade - er ret langt fremme. 2/3 af finansieringen er således på plads, og bestyrelsen i håndværker- og industriforeningen venter i disse dage på svar fra de lokale banker med hensyn til, om de er parate til at træde til med den sidste del af finansieringen af »Å-guden«. Hvis alt går vel regner man med at kunne afsløre kunstværket i slutningen af maj måned i år.
— Der er forhåbentligt tale om det første kunstværk i en kommende kunst-stafet her i Grenaa. Med andre ord et projekt, der rækker langt ind i fremtiden, og som vil gøre Grenaa kendt i det danske kunst-atlas, fortæller formanden for GHIF, Tommy Glindvad, og fortsætter:
— Idéen er udsprunget i vores forening, og er i et samarbejde med vores lokale kunstner, Morten Skovmand, blevet billedgjort i skitser og til slut i en folder, som er blevet brugt i forbindelse med ansøgninger og forespørgsler omkring støtte til projektet af den ene eller den anden art. Vores egne medlemsvirksomheder bliver på den led store bidragydere til projektet, siger Tommy Glindvad.
GHIF har søgt om statslige midler til »Å-guden« - det vil sige Statens Kunstfond og Billedkunstrådet - men har fået afslag.
— Det skyldes nok først og fremmest, at kunstneren er udpeget på forhånd af os. De vil gerne have indflydelse på valg af kunstner, og det kunne de ikke få i det her projekt, men jeg tror fuldt og fast på, at vi selv kan løfte opgaven her lokalt. Både økonomisk og praktisk. Det er der jo også en vis tilfredsstillelse i, siger Tommy Glindvad.
Den fulde vision kan GHIF ikke løfte alene.
— Det er jo derfor vi har valgt at lave en kunst-stafet, hvor vi giver depechen videre til nogle andre. Kunststafetten er tænkt som det værktøj eller redskab, der skal til for at sikre en fuldt etableret kunst-udstilling langs med Grenaa Å. Der er tale om at anvende en strækning på cirka 4 km. - fra den vestlige del at Grenaa by og helt frem til Grenaa Havn. Der er et offentligt stiforløb langs åen, der dog ikke bruges voldsomt meget. Idéen er at få sat Grenaa på det kunstneriske Danmarkskort. Herved vil man også ændre åens status. Grenaa vil pludselig få et nyt offentligt rum, hvor der er fokus på kunst og å, siger Tommy Glindvad, og fortsætter:
— Tanken er, at GHIF sikrer - eventuelt ved at der stiftes en forening eller fond - at kunstværk nummer 2 er på plads inden, eller senest ved afsløringen af det første værk. Værk nummer 3 er på sikker grund, idet værk nummer 2 indvies og så fremdeles. Der skal også høre en tidsplan til, således at den samlede idé udføres over cirka 5 år, siger Tommy Glindvad.
Det første kunsværk, »Å-guden«, skal placeres midt i det offentlige rum, der hvor tre færdselsårer - åen, jernbanen og Søndergade - krydser hinanden.
— Her er der et trekantet stykke jord. Et areal på cirka 200 m2, der tilhører Banestyrelsen, men som passes af Grenaa Kommune.
— Dette jordstykke - med denne unikke beliggenhed - har Banestyrelsen givet tilsagn om, kan bruges til vores værk. Det samme har Grenaa Kommune gjort ved at sikre, at der ikke er planmæssige forhold, der går imod dels dette første værk, men også det at lave en skulpturudstilling langs åen, beretter Tommy Glindvad.
GHIF har som allerede nævnt allieret sig med den lokale kunstner, Morten Skovmand, der til formålet har fundet en stor Halmstad-granit på cirka 160 x 450 x 40 cm.
Der opereres med et budget på samlet set 765.000 kroner, og af disse mangler man »kun« at få finansieret de 280.000 kroner. Det håber man så, at byens banker vil være behjælpelige med.

Kilde:

unavngivet


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam