Direktøren fra den danske afdeling af et internationalt medicinalfirma slår i det følgende et slag for en langt større indsats også fra dansk side for at stoppe den galopperende AIDS-epidemi, der udrydder millionvis af mennesker i den tredje verden:
Som beskrevet i medierne har hiv-epidemien indtil videre ført til 40 millioner smittede. Alene i 2005 er fem millioner nye smittede kommet til, og tre millioner mennesker er døde af AIDS – heraf en halv million børn under 15 år.
Ét af de stærkt profilerede initiativer i kampen mod hiv-epidemien er WHO`s ”3 by 5”. Målet med initiativet er, at tre millioner hiv-smittede i udviklingslandene skal være i behandling inden udgangen af 2005. I juni 2005 var der omkring én million hiv-smittede i behandling og altså langtfra de tre millioner, der er målet ved udgangen af 2005.
Behandling af hiv-smittede er afhængig af, at den nødvendige medicin er tilgængelig. Og det er den. GlaxoSmithKline er verdens største producent af hiv-medicin og sælger den til fremstillingspris til projekter i flere end 100 udviklingslande.
Men der er brug for, at forebyggelse og behandling går hånd i hånd. Der findes ikke nogen helbredende kur, når man først er smittet med hiv – ingen vaccine, ingen redning. Derfor er det ikke nok kun at fokusere på, at medicinen skal være til rådighed.
De to altoverskyggende mål i kampen mod hiv-epidemien må derfor være:
1: Forebyggelse. At undgå, at flere smittes og epidemien fortsætter.
2: Behandling, så antallet af ofre for epidemien nedbringes.
Indsatsen for at få smittede i behandling er meget afgørende for succés med forebyggelsesindsatsen.
For det første betyder adgangen til behandling, at hiv-smittede har en grund til at blive testet. Kun omkring 10% af veredens smittede er klar over, at de er smittede. Og uden test vil millioner fortsætte med at smitte partnere og børn og forstærke epidemien yderligere.
For det andet er det afgørende, at de smittede kommer i kontakt med behandlingssystemet. Det er nemlig i dén forbindelse, at der kan skabes kontakt til også familie og venner samt lokalsamfund, og at den nødvendige informationsindsats over for risikogrupperne kan gennemføres.
For det første redder hiv-medicin og den rette behandling mange liv. Alene i år har behandling ifølge WHO reddet 250.000-350.000 menneskeliv. Og det er helt nødvendigt, hvis vi ikke skal miste flere i dén generation, der skal brødføde børnene og fortælle dem om, hvordan man undgår at blive hiv-smittet.
På trods af adgangen til billig medicin er det uhyre vanskeligt at få verdens millioner af hiv-smittede i behandling. Dét kræver både kontakt til lokalsamfund, infrastruktur, transport, læger, klinikker, opfølgning og effektive oplysningskampagner – ofte under ganske vanskelige forhold.
Vi bør derfor i den rige vestlige verden erkende, at vi har et ansvar for de millioner af smittede og forældreløse, og vi bør gøre vores i kampen mod hiv.
Det er nødvendigt at sætte langt kraftigere ind, ikke mindst overfor fattigdom, manglende uddannelse og dårlig infrastruktur, hvis vi vil standse den frygtelige hiv-epidemi, der fortsat tager livet af verdens fattige i et uhyggeligt tempo.”
Kilde: Skrevet af administrerende direktør Simon Jose fra GlaxoSmithKline i Glostrup i
rex