Rosenholmportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Hvor er fremtiden i Norddjurs Kommune?



Hvor er fremtiden i Norddjurs Kommune?

Hvis man bor i Gjerrild eller Bønnerup er det meget svært at se en fremtid i Norddjurs Kommune. Det første vi har mærket til den nye kommune, er at man i Sammenlægningsudvalget - den kommende kommunalbestyrelse - har besluttet at nedlægge bibliotekerne i Bønnerup og Gjerrild. På trods af massive protester fra beboere i området, besluttede kommunalpolitikerne alligevel at lukke de to biblioteker under mødet på Grenaa Rådhus den 8. november. Lukningen af de to biblioteker bliver effektueret den pr. 1. januar 2008.

I forbindelse med kommunalreformen havde vi store forhåbninger om, at en stor kommune på Djursland, kun kunne styrke hele området. Vi håbede på, at en storkommune havde magt og vilje til at inddrage hele Norddjursland i en positiv og fremadrettet udvikling. Vi troede på, at Norddjurs Kommune, som hovedsageligt dækker landområder, og som er uden egentlige store byer og centre, kunne tænke anderledes og netop bruge de muligheder, der var i de mange landsbysamfund i kommunen. Vi troede, at man kunne tænke anderledes, og se mulighederne i at skabe en kommune, hvor den levende landsby var et positivt element i kommunes udvikling. En kommune, hvor landområder ikke var udkantsområder mere, men potentielle udviklingsområder, hvor mennesker kunne bo i et sundt miljø og med nære sociale relationer til hinanden. Kommune havde en mulighed for at være nyskabende.

Men vi tog meget fejl. I stedet har vi nu fået en kommune, hvor flertallet af den politiske ledelse kun kan tænke centralisering, harmonisering og ønsker om at skabe bymiljøer og centre. Områder som Gjerrild og Bønnerup bliver nu i endnu højere grad end før betragtet som udkantsområder. Som en politiker under udvalgsmødet sagde om Bønnerup bibliotek, »så vil det jo alligevel afvikle sig selv i løbet af kort tid«, underforstået så kunne Norddjurs Kommune lige så godt lukke det med det samme. Det er åbenbart holdningen. Man mener de små landsbyer i udkantsområderne afvikler sig selv med tiden, så hvorfor støtte disse samfund? Man går ind for en afvikling og ikke en udvikling. Biblioteksstrukturen, der blev vedtaget på udvalgsmødet, medfører at der bliver oprettet et hovedbibliotek i Grenaa, med underbiblioteker i Ørum, Auning og Ørsted. Det er meget fint, og nok også en god ide, men samtidigt vil man lukke bibliotekerne i Gjerrild og Bønnerup. Der er tale om to biblioteker med meget høje udlån af bøger. I 2005 blev 20% af alle udlånte bøger i Nørre Djurs Kommune udlånt i Gjerrild. Man vil skabe centre, man vil efterligne kommunerne med storbyerne. Da det blev kendt, at Århus Amt skulle nedlægges, så vi det som en stor fordel. Vi kom af med en institution, der i den grad kun tænkte i centraliseringstanker og forsøg på at skabe en storby, som Århus i øvrigt aldrig bliver. Amtet sugede al kraft og saft ud af landområderne i amtet. Vi håbede, det var et overstået kapitel. Nu oplever vi et nyt »mini Århus Amt« i form af Norddjurs Kommune.

Nogen af politikerne har samtidigt oplyst, at lukningen af de små biblioteker ikke har noget med økonomi at gøre. Driften af bibliotekerne i Gjerrild og Bønnerup har indtil videre kostet 374.000 kr. om året. Hvad vil det ikke koste, når den kollektive trafik skal udvides, så vi kan komme til enten Grenaa eller Ørum bibliotek, når vi ønsker det? Hvad vil det ikke koste når alle i Gjerrild og Bønnerup begynder at bestille bøger på bibliotekerne, og efterfølgende skal have bøgerne bragt ud?

Hele sammenlægningsudvalget, med undtagelse af Benny Hammer og Kirsten Bech Hansen, viste en total mangel på forståelse af vores situation i de små landsbyer. Man talte om, at der i de samfund findes ildsjæle, der nok skal finde på noget! Ildsjælene er ved at være slidt op, kære politiker, og det er de på grund af jeres svigt.

I Gjerrild er der kun to kommunale institutioner tilbage, børnehaven og biblioteket. Nu lukker biblioteket. Sidst lukkede I skolen. Alt hvad vi ellers har i Gjerrild er noget vi selv har arbejdet for og skabt. Vi betaler også skat, hvorfor får vi ikke noget for de penge, hvorfor skal vi gøre alt selv? Ikke engang asfalt har i ofret på os i mange år. Torvet i Gjerrild er anlagt på privat initiativ.

Selv vores Internet-forbindelse er oprettet på privat initiativ, og drives af private ildsjæle der ikke får løn for arbejdet. Udvalget har forsøgt at sælge den nye biblioteksstruktur ved at fortælle om bedre og flere adgange til Internettet fra bibliotekerne. Kære politikere, Internettet har vi hjemme hos os selv. Det er i øvrigt et meget billigt og meget hurtigt trådløst netværk, som Norddjurs Net sørger for. Vi har ikke brug for at tage på biblioteket, for at komme på Internettet. Det var i gamle dage det var nødvendigt - her er jeres tankegang ikke særlig moderne.

Beslutningen om nedlæggelsen af Gjerrild og Bønnerup biblioteker på Sammenlægningsudvalgsmødet den 8. november giver i den grad grund til at frygte for de to landsbyers fremtid. Den nye kommunes første gerning i de to byer er at fjerne en vigtig livsnerve begge steder. Det hedder afvikling, og kan ikke kaldes andet. (Forkortet af redaktionen)

Med venlig hilsen
J. P. Stehr-Nielsen
Gjerrild og Omegns
Borgerforening


Kilde: Grenaa Bladet

sof


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam