Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Om EU-udvidelsen

Kim Andersen er valgt i Århus Amt for partiet Venstre, og han giver i dag sit bidrag til debatten om om bekymringerne med hensyn til udsigterne til at få landet ”oversvømmet” med arbejdskraft fra de nye EU-lande:

””Overlever den danske velfærdsstat EU-udvidelsen?” – et spørgsmål, der bekymrer mange, og som den seneste tid har været udsat for megen debat. Min helt klare holdning er: ”Ja”.
Danskerne vil også i fremtiden været sikret velfærdsydelser på dét niveau, vi har i dag. Den danske velfærdsstat er på ingen måde truet af EU-udvidelsen. Der er derfor ikke hold i skeptikernes kritik og bekymring for de danske velfærdsordninger.
Arbejdskraftens fri bevægelighed er ét af de grundlæggende forhold i EU`s indre marked. Et forhold, som Danmark har stor interesse i at opretholde og udvikle, både til gavn for danske virksomheder, men også til gavn for danske forbrugere. Danmark har accepteret, at arbejdstagere fra de nye EU-lande skal have de samme muligheder for at arbejde i et EU-land, som de nuværende medlemslande har. Der skal altså være fri adgang til det danske arbejdsmarked. Arbejdstagerne fra de nye medlemslande vil ligesom andre EU-borgere få rettighed til at opnå en række sociale ydelser i Danmark.
Dette er ikke noget problem, eftersom disse rettigheder kun er gældende for de, der deltager aktivt på det danske arbejdsmarked.
Hypotetisk kan det dog være et problem, hvis arbejdsmarkedet ikke kan opsluge antallet af arbejdstagere. Derudover kan man heller ikke udelukke forsøg på misbrug af de danske velfærdsordninger. I dén forbindelse er det vigtigt at understrege, at sådanne problemer er rent hypotetiske i og med, at disse mulige ”problemer” allerede eksisterer i forhold til de eksisterende medlemslande. Hér har man ikke oplevet nogen større tilstrømning af EU-borgere til det danske arbejdsmarked. Hvis disse ”problemer” nu alligevel skulle opstå, har regeringen forskellige løsningsmodeller. Blandt andet kan man følge den svenske model om kun at åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-lande på betingelse af beskæftigelse i seriøse jobs samt stille krav om tidsbegrænsede arbejdstilladelser.
De første to år efter udvidelsen har Danmark mulighed for at indføre begrænsninger i den frie bevægelighed, hvorefter EU-kommissionen kan ansøges om tilladelse til at indføre begrænsninger. Beskæftigelsesministeriet har fået til opgave at følge udviklingen og dermed overvåge det danske arbejdsmarked, sådan at mulige problemer vil kunne imødegås så tidligt som muligt.
Der er altså ingen grund til bekymring. Jeg mener, at i stedet for at være kritiske overfor vore ”nye naboer” skal vi byde dem velkommen. I stedet for at fokusere på hypotetiske problemer skal vi koncentrere os om de positive fordele, der er ved arbejdskraftens fri bevægelighed, og glæde os over, at vi langt om længe har fået et samlet Europa.”
Skrevet af Venstres folketingsmedlem for Århus Amt, Kim Andersen, i Randers Amtsavis mandag d. 23. juni

Kilde:

unavngivet


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam